Als je 1 jaar lid bent van de vereniging mag je een eigen wapen aanschaffen. De aspirant-periode (het eerste half jaar) telt hierbij niet mee. In de 12 maanden voordat je een verlof aanvraagt moet je ook minimaal 18 schietbeurten hebben gemaakt. Tevens moet het bestuur er van zijn overtuigd dat je bekwaam en verantwoordelijk genoeg bent om een wapen te hebben.

Het soort wapen wat je dan mag kopen is een grendelgeweer in .22,
een pistool in .22 of een revolver in .22. Vraag je het eerste verlof aan na twee jaar lid te zijn dan mag het eerste wapen ook een pistool of revolver zijn met een maximaal kaliber van 9 mm. Een groot kaliber grendelgeweer is ook toegestaan.

In het eerste jaar dat je een verlof hebt mag je slecht 1 wapen hebben.

De eerste stap is het kopen van een wapen. Je krijg een document van de verkoper met daarop de gegevens van het wapen. Nu maak je een afspraak met de secretaris van de vereniging om de benodigde documenten te krijgen en in te vullen. Hij zal je het verdere verloop van je aanvraag uitleggen. Wanneer alles is ingevuld en ondertekent moet het naar de afdeling KCT van je provincie gestuurd worden.

Zorg intussen alvast voor een kluis die goed verankerd op zijn plek staat. De kluis moet een appart afsluitbaar binnevak hebben voor de munitie.